Blog

Slank blijven, ook na je 40ste?!


Het is een algemeen bekend probleem. Slank blijven als je ouder wordt, is moeilijk. Zelfs personen die hun hele leven slank geweest zijn, komen vaak op latere leeftijd aan. Nu is er natuurlijk niets mis met een klein buikje. We hoeven er natuurlijk ook niet als 16 uit te blijven zien, maar vaak ergeren we ons toch stiekem wel aan dat buikje en kan dat ook behoorlijk in de weg zitten..... Verder kan dat buikje als het grotere vormen aan gaat nemen, zorgen voor allerlei gezondheidsklachten die we liever niet willen.......

Hoe komt dat nu?

Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste verliezen we als we ouder worden spiermassa. In verhouding krijgen we minder spiermassa als vetmassa. Dit is een natuurlijk proces. Spiermassa gebruikt meer energie als vetmassa. Vetmassa gebruikt geen energie. Als we dus hetzelfde blijven eten, komen we aan.

Ten tweede neemt de activiteit vaak af. We komen in rustiger vaarwater. De kinderen worden groter en zelfstandiger en dit maakt dat ons levenstempo afneemt. Dit betekent ook weer dat we minder energie gebruiken. Blijf je hetzelfde eten, dan kom je dus aan.

Ten derde verandert de plaats waar het vet zich opslaat vaak. Ging het vroeger nog op de billen ziten, komt het nu op de buik. De reden hiervoor zijn de hormonen. Je lichaam maakt minder oestrogenen aan. Oestrogenen zorgden voor de mooie vrouwelijke rondingen, die we graag allemaal willen. Met het afnemen van de oestrogenen verandert de plaats waar het vet zich als eerste opslaat, namelijk net als bij de man op de buik! De billen verdwijnen, de buik groeit.

Wat kunnen we hier aan doen? Ten eerste moeten we de voeding aanpassen aan de behoefte van ons lichaam. Kunnen we dan niets meer eten? Zeker wel! Ons lichaam heeft zeker op latere leeftijd gezonde voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Voeding op maat dus. Verder is het belangrijk om de spiermassa op pijl te houden.

De spiermassa gebruikt nu eenmaal meer energie. Dit kan al met simpele oefeningen thuis, zoek iets wat bij je past. Verder is het belangrijk om aan je dagelijkse beweging te komen. In principe is iedere dag een uur bewegen voldoende. Zit je nu de rest van de dag veel door bijv. hobbies die je zittend doet? Voeg dan meer beweging tussendoor in. Beweging zorgt voor een betere stofwisseling en hierdoor gebruik je meer energie.

Wil je meer weten over voeding op maat of ben je op zoek naar beweging op maat? Maak een afspraak! Geen zin in de sportschool met al die strakke figuren? Volg eens zo'n gezellige workout op de Leefstijlzolder van Lief & Leef! Ideaal voor spieropbouw en nog gezellig ook.....

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Lief & Leef

Dorpshuis de Juffrouw

Dorpsstraat 250

Hazerswoude

boereslinger@hotmail.com

tel. 06 39042635

Esther Boere

BGN Gewichtsconsulente/

Leefstijlconsulente

  • White Facebook Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com