Blog

Minder eetmomenten op een dag


Tja, dan ga je naar een bijscholing van BGN Gewichtsconsulenten over Koolhydraatarm eten. Is dit een hype of hulp? En dan wordt ineens je visie over het aantal eetmomenten op een dag, onderuit gehaald. Zelf keurig 15 kilo afgevallen met 6 eetmomenten op een dag. Voel me hier ook erg goed bij; energie voor 10, geen suikerdipjes meer enz. (let wel: met voeding met hoofdzakelijk complexere koolhydraten) en dan beweerd daar zo'n wetenschapper ineens dat na langdurige studie is gebleken dat onze organen het prettiger vinden om minder eetmomenten op een dag te hebben. Ik wil het niet te ingewikkeld maken, anders haakt menig lezer af, maar het gaat hier met name over de alvleesklier die in onze huidige maatschappij met zoveel eetmomenten, maar vooral ook suikerrijke eetmomenten overwerkt raakt en op een gegeven moment teveel insuline blijft afgeven, met als gevolg insulineresistentie en op langer termijn diabetes type II. Wat ook gelijk maar eens onderuit wordt gehaald, is dat ons metabolisme (stofwisseling) slechter gaat functioneren bij minder eetmomenten. Dit is jarenlang als waarheid verkondigd. Ik wil hier wel de aantekening bij maken dat wat voor onze organen goed blijkt te zijn, daadwerkelijk voor ons gevoel/welbehagen niet goed hoeft te zijn. Als het voor het lichaam goed is om af en toe over te gaan op het verbranden van vetten i.p.v. koolhydraten, maar wij daarvoor wel een suikerdip hebben waarbij we ons onbehagelijk voelen en we snel geneigd zijn om naar de snelle suikers te grijpen, dan is dat geen win-win situatie..........

Verder wordt gezegd dat met 3 eetmomenten op de dag waarin dezelfde calorieën over de hele dag worden gegeten als met 6 eetmomenten, er meer gewichtsverlies is.

Nu ben ik zeker niet van plan om al mijn cliënten ineens op 3 maaltijden per dag te zetten. Voor menig cliënt die gewend is meerdere eetmomenten op een dag te hebben, is 6 eetmomenten al een uitdaging op zich. Toch zouden er cliënten zijn die daar wel baat bij zouden kunnen hebben en die ook de discipline daarvoor zouden hebben.

Aangegeven wordt dat naast het koolhydraatarm eten, het eten met vastenperiodes de komende jaren aan populariteit zal toenemen. Omdat ik graag wil weten wat ik mijn cliënten voor schrijf, nu voor mij de volgende uitdaging: ik ga de komende 3 weken terug naar 3 hoofdmaaltijden van circa 600 calorieën per maaltijd (met complexere koolhydraten) om te zien wat voor effect dit heeft op mijn gewicht, maar zeker niet minder belangrijk op mijn energie en welbevinden. De komende dagen houd ik jullie op de hoogte van mijn bevindingen. Geloof mij, dit is voor mij echt een uitdaging! Gewend aan flinke tussendoortjes (uiteraard verantwoorde)! Volgens desbetreffende diëtiste is dit een kwestie van wennen en is het voordeel op den duur, dat je niet hoeft te dubben of je dat koekje wel of niet neemt (voor mij is een bakkie koffie met niets toch wel een saaie bedoening). Ben verder benieuwd wat het met mijn suikerspiegel doet en of ik het volhoud met het vele sporten dat ik doe. Volg dus de komende tijd mijn blog met mijn ervaringen! Denk je dat het ook wat voor je is en wil je mee doen aan dit experiment (kwaad kan het niet), neem dan contact met me op.

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Lief & Leef

Dorpshuis de Juffrouw

Dorpsstraat 250

Hazerswoude

boereslinger@hotmail.com

tel. 06 39042635

Esther Boere

BGN Gewichtsconsulente/

Leefstijlconsulente

  • White Facebook Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com