Blog

Voedingsstoffen niet weg laten, maar toevoegen!


Er zijn de afgelopen jaren al heel wat extremen langs gekomen; moesten we eerst alle vetten weg laten, moeten we nu weer alle koolhydraten uit onze voeding weren! Met als gevolg rare eetpatronen die voor de meeste mensen op den duur niet vol te houden zijn. Persoonlijk ben ik hier niet zo'n voorstander van. Leg je de nadruk op wat je niet mag, ga je juist steeds meer verlangen naar dat wat je dus niet mag. Onderzoeken hebben bewezen dat daar waar je het meest mee bezig bent, groeit. Dus ben jij de hele dag bezig met het vermijden van koolhydraten, groeit het verlangen hier naar juist. Volgens mij is het beter om het om te draaien. Wat mag je wel eten? Wat zijn voedingsstoffen die een gezonde toevoeging zijn voor het functioneren van een gezond lichaam?

Gebleken is dat in landen waar veel vezels gegeten worden er veel minder welvaartsziekten zijn dan in landen waar dit niet zo is. Dus als eerste wil ik voedingsvezels als een belangrijk bestanddeel van je maaltijd toevoegen. Voedingsstoffen zitten in volkoren producten, groenten, fruit, zilvervliesrijst, noten, zaden en bonen. Mooie bijkomstigheid is dat voedingsvezels de opname van suikers remmen, zodat je best wat suikers kunt blijven eten. Iedereen weet dat een glas cola met zo'n 6 suikerklontjes aan toevoegingen geen gezonde keuze is. De vloeistof gaat via maag en darmen direct naar je bloedbaan en zorgt daar voor een hoge suikerpiek. Een volkoren boterham met appelstroop echter zorgt voor een veel lagere opname van suikers. Suikers niet totaal vermijden dus, wel beperken. Als tweede wil ik graag plantaardige producten toevoegen. Hier van is ook gebleken dat ze goed zijn voor de gezondheid. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten als groenten, granen, bonen e.d.. Kies ook eens een vleesvervanger of vervang je zuivel door een plantaardige variant. Komen we gelijk bij het derde bestanddeel dat ik graag aan het lijstje wil toevoegen en dat is eiwitten uit zuivel. Mijn voorkeur gaat hierbij naar kwark, skirr of andere yoghurtvarianten. Melk wordt niet door iedereen even goed verdragen. Eiwitten blijken erg belangrijk te zijn voor de opbouw van spierweefsel. Zeker ook op latere leeftijd. Je moet wel heel veel eiwitten eten, wil dat in je vetmassa worden opgeslagen. Met name voor sporters een belangrijke toevoeging na het sporten voor het herstel van de spieren. Twee a drie zuivelmomenten zijn echt prima. Combineer je dat met fruit heb je weer het voordeel dat de suikers uit fruit langzamer worden opgenomen door de zuivel.

Verder is gebleken dat onverzadigde vetten belangrijk zijn voor onze gezondheid. Ze ruimen de eventuele schade van verzadigde vetten in de aders op. Olijfolie en noten zijn van die bronnen. Let wel op dat vetten wel meer calorieën leveren. Een handje noten is al snel 150 kcall, dus houd het bij overgewicht wel bij een handje. Misschien ten overvloede toch nog maar even de nadruk op het belang van groenten en fruit; zouden we met zijn allen iedere dag 200 gram groenten eten en 2 a 3 stuks fruit zouden er de helft aan gezondheidsproblemen als diabetica en problemen aan hart- en bloedvaten zijn. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen stimuleren om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Het voordeel is dat als je je gaat focussen op deze voedingsstoffen, er automatisch minder ruimte overblijft voor ongezonde producten, zonder dat je deze producten helemaal uit je leven hoeft te gaan weren. Als 80% van je voeding een gezonde keuze is, ga je al snel naar een gezonder gewicht, krijg je weer meer energie met als gevolg meer bewegen en nog een gezonder gewicht............. Zet hem op!

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Lief & Leef

Dorpshuis de Juffrouw

Dorpsstraat 250

Hazerswoude

boereslinger@hotmail.com

tel. 06 39042635

Esther Boere

BGN Gewichtsconsulente/

Leefstijlconsulente

  • White Facebook Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com