Blog

3 denkfouten die maken dat je nu niet start met je gezonde leefstijl


We weten het allemaal, en het komt nu meer naar voren als ooit: een gezonde leefstijl is belangrijk. Vanuit de overheid wordt het ook benadrukt op dit moment. Toch merk ik dat een hoop mensen op dit moment duidelijk uitstelgedrag hebben. Ze nestelen zich nog een keer in op de bank in hun wansie. Kleed lekker goed af ook. Dat afvallen komt later wel. Nu is niet het juiste moment. Eerst moet alles weer normaal zijn. Hierbij worden er een aantal denkfouten gemaakt, nl. de volgende:

1) Afvallen is iets wat je tijdelijk doet.

Een veel gemaakte denkfout; Een gezond gewicht bereik je door tijdelijk op je voeding te letten tot op het moment dat je je ideale gewicht bereikt hebt. Hoe sneller, hoe beter. Het gevolg is dat we een periode ons leven drastisch aanpassen om ons doel te bereiken. Gevolg jojoën en een verslechterd metabolisme. Ik merk dit dagelijks in mijn praktijk; mensen die al jaren lang het ene dieet na het andere hebben gevolgd en dan op een punt komen dat het gewicht niet meer naar beneden wil. Er is ontzettend veel gelijnd de afgelopen 20 jaar en al met al heeft dit geleverd dat we allemaal zwaarder zijn geworden. Naast het metabolisme dat verslechterd, is er ook een psychologisch gevolg. Op het moment dat jij allerlei producten niet meer mag eten, worden die alleen maar aantrekkelijker. Iets wat je niet mag, wordt alleen maar belangrijker voor je, met als gevolg dat op het moment dat je stopt je deze producten juist teveel gaat eten. Een onderzoek vlak na de oorlog bij een groep jonge mannen die voor een periode in calorieën beperkt werden (1.500 kcal), heeft belangrijke inzichten gegeven. Deze mannen werden nog jaren lang gevolgd. Wat bleek, deze mannen hadden allemaal een obsessie voor eten ontwikkeld. Ze gaven aan altijd honger te hebben en de hele dag aan eten te denken.

2) Je kan het best gaan afvallen als alle omstandigheden perfect zijn.

Dat het je lukt om af te vallen op het moment dat jouw leven helemaal in balans is, is geen verrassing. Maar wil jij blijvend een gezond gewicht, is het belangrijk dat je juist leert omgaan met de moeilijke momenten. Wat gebeurd er met je? Lichamelijk en emotioneel... Welk gedrag ga je vertonen waardoor je gewicht gaat toenemen? Eet je problemen weg of ga je dan juist dan slechter voor jezelf zorgen.... Maaltijden overslaan? Slecht slapen. Een enorm interessant gebied. En juist inzicht in deze gedragingen kunnen je helpen om dit keer met vallen en opstaan naar een blijvend gezond gewicht te gaan. Een coach kan je hier heel goed bij helpen.

3) Hoe langer je wacht, hoe meer kilo's je straks weer kwijt moet.

En geloof me.... het gaat er makkelijker aan als af.... Afvallen is een kwestie van kleine stappen maken. Eerst maar eens die stijgende lijn doorbreken. Meer bewegen, meer regelmaat in je voeding. Betere keuzes maken. Oplossingen zoeken voor moeilijke momenten. Waarom gaat het de ene dag zo goed en de andere dag totaal fout? Wat is er anders op die dag? Welke veranderingen maken dat het mij nu wel lukt? Het is dus geen tijdelijk totale omwenteling waarbij je eens snel die kilo's kwijt raakt. Die leveren alleen maar frustraties op. Lukt het me weer niet.... Ik faal ook altijd.... Ik kan dit toch niet... enz.... Wees lief voor jezelf. Wees blij met iedere verbetering die je maakt. Kijk naar wat je goed doet, niet naar de momenten dat het niet lukt en maak dit groter. Een gezond gewicht zit voor een groot deel tussen je oren. Met welke verbetering begin jij vandaag?

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Lief & Leef

Dorpshuis de Juffrouw

Dorpsstraat 250

Hazerswoude

boereslinger@hotmail.com

tel. 06 39042635

Esther Boere

BGN Gewichtsconsulente/

Leefstijlconsulente

  • White Facebook Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com